Kako do subvencije za električni skuter?

Veliko ljudi se ne zaveda, da jim je naša država pripravljena popolnoma zastonj primakniti za več kot četrtino vrednosti nakupa novega prevoznega sredstva. In ta nakup še ugodno kreditirati.

Državni Ekosklad s subvencijami in krediti ne spodbuja le nakupa električnih avtomobilov in priključnih hibridov, temveč tudi brezemisijske električne motorje, mopede in celo pedelece. Odvisno od tipa dvokolesa je subvencija visoka od 500 do 1.000 evrov. Če vzamemo v ozir še izredno nizke stroške vzdrževanja takšnih električnih dvokoles in njihovo mestno ter primestno uporabnost v večini leta, potem gre za zelo dobro alternativo ne le klasičnim skuterjem, temveč lahko celo avtomobilom. Pa še naravi boste naredili veliko uslugo!

Električni skuterji že imajo subvencijo Eko sklada. Za kolesa to še ne velja.

Kako do ekosubvencije in ekokredita?

1. Najprej je treba izbrati in kupiti takšen tip električnega dvokolesa, ki je upravičen do sofinanciranja s strani Ekosklada. Pomembno je, da spada v kategorijo L3e (električna motorna kolesa s hitrostjo nad 45 km/h) ali L1e-B (električni dvokolesni mopedi s hitrostjo do 45 km/h in močjo motorja do 4 kW). Vzemimo za primer električna skuterja askoll ES3 (L3e), ki po ceniku stane 3.590 evrov, in askoll ES1 (L1e-B) s ceno 2.390 evrov.

2. Na spletni strani www.ekosklad.si poiščemo aktualni razpis za subvencije, ki vsebuje tudi obrazec in navodila, kako izpolniti prošnjo za subvencijo. Pozor! Če želite za isti nakup zaprositi tudi za ugodno kreditiranje, morate vlogo za kredit (ločen razpis in obrazec!) oddati še pred nakupom skuterja, potrebovali pa boste veljaven predračun prodajalca. V obrazcu označite, da boste zaprosili za subvencijo oziroma v vlogi za subvencijo označite, da ste za nakup koristili Ekoskladov kredit.

3. Vlogo za subvencijo (ali kredit) pošljite na naslov Ekosklada, ne pozabite na vse obvezne priloge. Če ste pravilno izpolnili vloge, z državno pomočjo ne bi smelo biti težav. Ekosklad bo v predvidenem roku nakazal subvencijo na vaš račun oziroma odobril bančni kredit. Eden glavnih pogojev, da vam sredstev ne bo treba vračati, je, da ostane motorno dvokolo v vaši lasti vsaj dve leti.

4. Konkreten izračun: električni skuter askoll ES1, ki stane 2.390 evrov, z Ekoskladovo subvencijo v višini 500 evrov stane le še 1.890 evrov, kar je primerljivo s klasičnimi skuterji na notranje zgorevanje. Za hitrejši in močnejši askoll ES3, ki v trgovini stane 3.590 evrov, pa bo stranka zaradi subvencije 1.000 evrov plačala le 2.590 evrov. Če bi se odločili za kredit z ugodnimi obrestnimi merami, bi po informativnem izračunu s poplačilom kredita v 12 mesecih za skuter plačali približno 100 evrov več od začetne cene z neupoštevanimi morebitnimi subvencijami. Ob tem je treba poudariti, da je cena vzdrževanja električnega skuterja neprimerljivo nižja od klasičnega motorja oziroma mopeda, saj na leto za elektriko ob optimalnem polnjenju baterije ne bi smeli zapraviti več kot 20 evrov. Za tretjino enega tanka avtomobila …

Anej Ferko

Anej Ferko

vodja tržnega in korporativnega komuniciranja v podjetju Špan d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja