TEST ZWIFT IN ROUVY APLIKACIJ ZA TRENING NA KOLESARSKEM TRENAŽERJU

Uporabniške prednosti in slabosti aplikacij

Testirali smo dve izmed bolj popularnih aplikacij za kolesarski trening na trenažerju, Zwift in Rouvy. Zmrzljivci spodaj preberite v čem se razlikujeta in katere so njune ključne prednosti, ki niso tako zelo opazne na prvi pogled, jih boste pa občutili že po enem mesecu uporabe. Ključno vprašanje, na katero si morate odgovoriti preden začnete je, kaj želite s treningi doseči. Je to kolesarjenje podobno tistemu v naravi, trening s prijatelji, zimski trening, priprava na izbrano sanjsko turo ali aktivno uživanje v dolgih zimskih večerih? Z odgovorom na to vprašanje boste lahko testirali izbrane glede na funkcionalnosti ki jih ponujajo in izbrali pravo zase.

ZWIFT

Zwift poleg treningov za cestne kolesarje nudi tudi treninge za MTB in gravel kolesarje ter tekače, zato se v virtualnem svetu z njim podi že okrog milijon kolesarjev. Vožnje z Zwift so kot video igre z intenzivnostjo resnega treninga. Trase so domišljijske in virtualne kopije realnih, ki upoštevajo zavetrje. Aplikacija nudi veliko dogodkov v smislu več etapnih voženj, skupnih treningov in dirk z veliko konkurence, ki se jih lahko udeležujete 24/7. Dogodki so urejeni nivojsko, glede na kolesarjevo pripravljenost v Watt/kg. Napredovanje v višji nivo pa je mogoče ob uspešnem zaključku prejšnjega. Zwift omogoča stvaritev skupin, znotraj katerih lahko trenirate le z izbranimi prijatelji, se med vožnjo z njimi pogovarjate, izmenjujete svoje podatke o treningih ipd. V platformo so vključene tudi prednosti družbenih medijev, od všečkanja, deljenja, komentiranja in še kaj.

ROUVY

Rouvy je nekoliko manj popularen kot Zwift, namenjen izključno kolesarjem in triatloncem. Treningi vas popeljejo v resnično okolje, zato aplikacija porabi veliko podatkov, tudi okrog 1 GB /h. Zato boste potrebovali dobro povezavo z internetom in naročnino z dovolj podatki. V zameno pa se lahko odpeljete po pravih cestah in klancih, vključno z vso bujno naravo, urbanimi lepotami in razgledi iz obstoječega sveta. Passo dello Stelvio, Passo Gavia, IRONMAN KONA in Puerto de Ventana tako lahko vozite kar doma, med pavzo vržete noge na kavč ter v družbi vriskajočih otrok odpeljete še zadnje ure do cilja. Aplikacija sicer nudi okrog 9000 prog, vendar vsi posnetki niso najboljši. Nekateri časovno ne sledijo vaši realni vožnji, drugi so kvalitativno slabši. Kljub temu ima Rouvy 4 mape zelo kvalitetnih posnetkov, med katerimi najdete tudi traso na naš Krvavec, odpeljete Ljubjana-mesto ali iz Novega mesta skočite do Črnomlja. Rouvy je tudi uradni virtualni trening partner IRONMAN-a in bo s 35 IRONMAN in IRONMAN 70.3 kolesarskimi progami na svoji platformi IRONMAN športnikom z vsega sveta nudil virtualne kolesarske izkušnje, zasnovane na obstoječih trasah dogodkov.

FUNKCIONALNOSTI

Poleg omenjenih prednosti obe aplikaciji nudita še številne druge funkcionalnosti, kot so zaznavanje utripa, moči, kadence, dnevnik voženj, baza strukturiranih treningov, priprava lastnih treningov itd. Omogočata sinhronizacijo s Strava ali TreningPeaks aplikacijama, predvsem pa pomagata združevati kolesarje, vzdrževati stike in ohranjati motivacijo za kolesarske treninge in vzdrževanje fizične kondicije. Za detajlno preučitev klasičnih funkcionalnosti pa obiščite spletni strani ponudnikov v povezavi spodaj.

PRIPRAVA IN PRIPOMOČKI

Za uporabo obeh aplikacij potrebujete naročnino na aplikacijo, povezavo z internetom, napravo za predvajanje (telefon ali tablico in monitor, ali desktop), katerokoli kolo s 26 do 29 colskimi kolesi (, , – tudi polnovzmeteno, ali ) in trenažer. Obe trening aplikaciji sta kompatibilni tako z Android kot iOS napravami ter večino pametnih kolesarskih , med njimi tudi z Elite, Tacx, Wahoo. Vzpostavitev povezave z  navadnim kolesarskim trenažerjem pa zahteva še senzor hitrosti in ANT+ ključek. Mesečna naročnina na eno ali drugo aplikacijo pa vam bo po brezplačnem testnem obdobju olajšala stanje na računu za približno 15 EUR.

NAŠE MNENJE

Upoštevajoč razmerje med ceno in kakovostjo je po našem mnenju najbolj ugodna izbira , predvsem zaradi širine uporabe ki jo nudi. Z njim boste zadovoljni tako začetniki, rekreativci, strastni in izkušeni kolesarji ter tekmovalci pa bo navdušil cestne kolesarje, ki imate radi doživetja v dinamičnem naravnem okolju in samotne poti, jih z veseljem ponavljate.

Za vse outdoor junake pa so zimske rokavice, hlače, jakne, očala, lučke in vse ostalo za hrabro kolesarjenje na prostem le en klic na 013658094 stran. 😉

Kakšne pa so vaše izkušnje z Zwift in Rouvy? Uporabljate drugo? Povejte nam.

Naj bo kolesarjenje vedno prijetno! 


Soavtor članka: Robi Plevel | Fotografije: Špan d.o.o., Spletna stran Rouvy in Zwift

4 misli o “TEST ZWIFT IN ROUVY APLIKACIJ ZA TRENING NA KOLESARSKEM TRENAŽERJU

 • Avatar
  17. decembra, 2020 pri 09:44
  Permalink

  Meni je ljubši Rouvy 🙂 Na trenažerju kolesarim le, ko je zunaj sneg in pod nulo. Raje gledam posnetke narave kot pa virtualne. Pa še en profil omogoča tri uporabnike, kar v športnih družinah pride prav.
  Čez pravo naravo ga pa itaq ni!

  Odgovori
  • Avatar
   17. decembra, 2020 pri 09:54
   Permalink

   Katja, hvala za komentar in informacijo! Vam bi verjetno ustrezali štirje uporabniki? 😉 Res je najlepše kolesariti zunaj ali vsaj imeti občutek, da smo v naravi. Zunaj se zagotovo srečamo! 🙂

   Odgovori
 • Avatar
  17. decembra, 2020 pri 11:13
  Permalink

  Definitivno Rouvy.Če ne drugega zato ker lahko sam posnameš turo in potem šibaš to turo.Sam sem sem jih že 6 okoli Ljubljane.

  Odgovori
  • Avatar
   17. decembra, 2020 pri 13:04
   Permalink

   Super! Hvala ker bomo lahko vozili Ljubljano! 😀

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja