Kako izbrati prave brisalce? Klasični ali ploski brisalci za avto?

Avtomobilski bisalci so eden ključnih elementov varnosti na vozilu. Vsak voznik si želi imeti kristalno čist pogled na vozišče. Ko dežuje ali vetrobransko steklo zamegli umazanija je naš pogled na cestišče odvisen od brisalcev.  Čisto steklo je tako bistvenega pomena za varnost v prometu in brisalci zagotovo niso področje, kjer je pametno varčevati.

Klasični ali ploski oz aero brisalci?

Klasičnih brisalcev torej tistih z ogrodjem je vedno manj. Nadomestili so jih ploski brisalci (ang.flat) oz aerodinamični brisalci. Razlika med njima je prileganje oziroma pritisk na površino. Pri klasičnih avtomobilskih brisalcih imamo približno od 4 do 8 točk s katerimi brisalec pristiska na steklo. Pri ploskih brisalcih je pristisk na steklo enakomerno razporejen preko celotnega brisalca. Tako je brisanje bolj enakomerno in tiho.

Nekateri ploski brisalci so opremljeni tudi z dodatnim spojlerjem, kateri zagotavlja dodatno prileganje pri višji hitrosti. Te brisalce proizvajalci pogosto imenujejo tudi aero oz aerodinamični brisalci.

Kdaj zamenjati brisalce?

Ko pride čas za zamenjavo avtomobilskih brisalcev po navadi menjamo oba istočasno. Na stanje brisalcev vplivajo vremenski vplivi, kot so visoke temperature, cestna umazanija in nepravilna uporaba. Metlica zaradi vplivov UV žarkov postane trda in lahko odstopi, kar vodi do poškodb stekla.

Pri nakupu je prodajalcu potrebno podati točen model vozila ter leto izdelave. Vozila imajo različne dolžine metlic za leve in desne brisalce. Na to bodite še posebej pozorni, če kupujete samo posamezne metlice za brisalce in ne para v kompletu.

Varčevanje pri brisalcih se ne izplača.

Prav tako ne smemo pozabiti na zadnji brisalec, ki je prav tako pomemben za odlično vidljivost iz vozila.

Z montažo brisalcev ni velikih težav. Najprej izberemo primerno dolžino. V kompletu se nahajajo različni adapterji, kateri omogočajo vgradnjo na večino vozil. Pri menjavi brisalcev moramo biti posebej previdni s kovinskim vodilom. Ta lahko udari ob steklo in ga poškoduje.

Za vas smo zbrali zlata pravila, ki vam bodo pomagala pri dolgi življenski dobi vaših brisalcev:

  • Brisalce ne uporabljamo brez tekočine za pranje stekel,
  • Na metlice lahko nanesemo tanek sloj »repelenta« za boljše drsenje,
  • Z dviganjem brisalcev preprečimo, da se metlica sprime stekla ob nizkih temperaturah,
  • Majhen odkrušen del stekla lahko prav tako poškoduje gumico na metlici. Čim prej odpravimo poškodbo če je le mogoče. Nekateri specialisti  lahko odpravijo poškodbe brez menjave stekla
Pozimi bodite še posebej pozorni na uporabo brisalcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja