Ko se v kombiju srečajo štirje najstniški dvometraši

Potovanja so naporen, a tudi lep del kariere mladih športnikov. Del, ki piše lepe spomine. Da bodo spomini na avanture lepi, mora biti prevoz udoben in varen. Tudi mlajše košarkarske selekcije Olimpije na gostovanja potujejo v novih kombijih.Potovanja so naporen, a tudi lep del kariere mladih športnikov. Del, ki piše lepe spomine. Da bodo spomini na avanture lepi, mora biti prevoz udoben in varen. Tudi mlajše košarkarske selekcije Olimpije na gostovanja potujejo v novih kombijih.

Olimpija je v članski konkurenci sedemnajstkratni slovenski prvak, devetnajstkratni slovenski pokalni zmagovalec, evropski pokalni prvak leta 1994, prvak Jadranske lige leta 2002, leta 1997 je bila tretjeuvrščena v Evroligi. Bila je šestkratni jugoslovanski prvak, znana pa je tudi po odličnih mladih košarkarjih. Odgovorni v klubu morajo skrbeti tako za njihov športni napredek kot varnost. Po Evropi in svetu ne potujejo veliko zgolj člani, ampak tudi mlajše selekcije mladih zmajev. Olimpija ima veliko število tekmovalnih ekip, ki igrajo tekme ob koncih tedna in tudi med tednom. Zgodi se, da je kombi ob sobotah dopoldne na enem koncu Slovenije, popoldne pa že na drugem. Poleg tega se udeležujejo mednarodnih turnirjev, tudi bolj oddaljenih. Bili so že v Rimu v Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem, trenutno se pripravljajo na gostovanje v Beogradu. Na števcu klubskega kombija se zato v hipu nabere 10.000 kilometrov.

“Najbolj pomemben dejavnik pri prevozu naših mladih športnikov je varnost,” je dejal vodja in koordinator mladinskega pogona Lojze Šiško.

Na treningu Olimpijine selekcije do 19 let smo se o potovanjih in gostovanjih pogovarjali z vodjo in koordinatorjem mladinskega pogona Lojzetom Šiškom, ki pravi: »Najbolj pomemben dejavnik pri prevozu naših mladih športnikov je varnost. Veseli smo, da imamo na voljo tehnično brezhibna in udobna vozila, kar nam zelo veliko pomeni. V vsakem primeru pa, seveda, upoštevamo vsa cestnoprometna pravila, da so naša potovanja čim bolj varna.«

Za voznike in spremljevalce je še kako pomembno, da pred potjo vedo, da je vozilo tehnično brezhibno, da je vedno opremljeno z ustreznimi pnevmatikami in pripravljeno na prevoz športnikov. Tu sta na pomoč priskočili podjetji Špan in Toyo, ki sta klubu priskrbeli kombije za varen prevoz mladih športnikov in jih opremili s kakovostnimi pnevmatikami, zimskimi in letnimi. Klub tudi s sodobnimi kombiji in njihovo zunanjo podobo sporoča svojo urejenost in krepi dober odnos s partnerji.

Veliko najstnikov se hitro »potegne«. Hitro se zgodi, da so hkrati v enem kombiju tudi štirje košarkarji, ki v višino merijo več kot dva metra. »Načeloma so kombiji dovolj velikih dimenzij in udobni, tako da večjih težav nimamo. Vsekakor smo pozorni na to, da na daljših potovanjih večkrat opravimo postanek, da vožnja ni prevelik napor. Fantje si med vožnjo nekoliko prilagodijo nastavitve sedežev, da je vožnja čim bolj udobna,« pravi Šiško. Čas si najraje krajšajo z glasbo, kartanjem, šalami. »Dolgčas zagotovo ni nikoli,« na domišljijo mladeničev namigne sogovornik.

Celoten pogon Petrola Olimpije, od najmlajših iz Šole košarke do ekipe U19, šteje približno 300 otrok. Ekipa U19 šteje 14 igralcev, ki kot mlada članska ekipa Petrola Olimpije tekmujejo v mladinski in članski konkurenci. To pomeni, da za konec tedna odigrajo tudi dve tekmi. Razumljivo, kako prav jim pridejo kombi, ki so udobni in varni, saj se zgodi, da so v soboto v Brežicah, že v nedeljo pa na poti v Koper.

Je med njimi kakšen novi Luka Dončić, ki je prav konec februarja dopolnil 20 let? Šiško pravi, da vsi vedo, kako poseben in neponovljiv je Luka Dončić. Luka je za mlade Olimpijine košarkarje velik vzor in motivacija. »V klubu imamo v različnih generacijah mnogo zelo talentiranih igralcev, težko je napovedati, ali bo kateri izmed njih dosegel uspehe kot Luka, trudimo pa se, da bi se čim več fantov približalo njegovemu znanju in uspehom.«

Dončić je nosil zeleno-beli dres, Olimpija pa tudi po njegovi zaslugi še danes ostaja magnet za mlade košarkarje. Dobri pogoji za delo in razvoj mladih igralcev privabljajo v klub mlade košarkarje iz vse Slovenije, prav tako imajo nekaj igralcev iz drugih držav, na primer Hrvaške in Rusije.

Avtor: Grega Prebil

Foto: Saša Despot

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja