KJE PA VAS KOLO ŽULI?

Vzroki za bolečine kolesarjev in kako jih odpraviti z nastavitvijo kolesa in opreme

Vozite lahko najboljše kolo v industriji, pa se kljub temu lahko zgodi, da si nista prav. Kar pa ne nujno pomeni, da si nista usojena. Vsak kolesar namreč potrebuje sebi primerno velikost in obliko okvirja kolesa ter izbiro in dimenzije komponent, ki mu omogočajo kar najbolj prijetno doživljanje kolesarjenja. Mnogi smo že občutili bolečine, mravljince in otrplost med in tudi po kolesarjenju, zato te izzive v nadaljevanju postavljamo pod drobnogled. V sodelovanju z dr. Borutom Fondo, strokovnjakom za bike fitting, biomehaniko in športno znanost pri Fonda Sport Performance, smo poiskali vzroke in rešitve, ki temeljijo na nastavitvi kolesa in opreme. 

Mravljinci v stopalih nastanejo zaradi stisnjenja živca v stopalu in zmanjšane prekrvavljenosti stopala. Vzroke za to pa najdemo v obliki in velikosti kolesarskega čevlja. Ustrezne kolesarske čevlje je najlažje izbrati s testiranjem različnih priporočenih modelov in na podlagi meritev stopal.

Krči v stopalih nastanejo zaradi preobremenitve stopalnih mišic zaradi nepravilnega položaja stopala v čevlju. Pogosta rešitev je ergonomsko oblikovan čeveljni vložek z dodatno podporo stopalnega loka.  

Mravljinci in bolečine v dlaneh nastanejo zaradi stisnjenja živca v dlaneh ali v ramenih. Običajno se pojavijo, kadar je razdalja med sedežem in krmilom kolesa prevelika, zaradi česar se kolesar pretirano iztegne v ramenih in dlaneh.

Bolečine v zapestjih imajo vzrok v preširokem krmilu, zaradi česar sta roki preveč narazen, kot med dlanjo in podlaktjo pa premajhen. Povečan pritisk na zapestje je zaradi ekstremnega položaja povečan, kar se pri dolgotrajnem vzdrževanju položaja odraža z bolečino. 

Bolečine v dlaneh so lahko tudi posledica utrujenosti mišic zaradi krčenja. Nastanejo kot posledica pretankih ali predebelih ročajev krmila, ki jih dolgotrajno močno stiskamo. Izbrati je potrebno debelejši ali tanjši ročaj tako, da pri viličastem prijemu palec prekrije noht kazalca.

Bolečine v križu so lahko posledica preveč nazaj pomaknjenega sedeža, zaradi česar pri poganjanju pedal pride do kompresije ob nagibu medvretenčnih ploščic. 

Bolečine na zunanjem ali notranjem delu kolena imajo običajno vzrok v nepravilnem položaju stopala na pedalih, ko je peta preveč navznoter ali navzven. Vzrok za bolečino na sprednji strani kolena pa je lahko tudi premajhna ali prevelika horizontalna razdalja med sedežem in pedali v srednjem položaju. Bolečina je odraz vztrajanje v vam nenaravnem položaju kolena, kjer pride do prekomerne obremenitve.

Bolečine v vratu se pojavijo zaradi prenizke višine krmila, zaradi česar je glava v prekomernem zaklonu in povzroča hitrejše utrujanje vratnih mišic, po drugi strani pa tudi povzroča kompresijo živcev, ki tečejo po vratni hrbtenici.

Bolečine zadnjice na sednih kosteh se pojavijo zaradi neprimerne oblike sedeža in nekvalitetnega vložka v kolesarskih hlačah. Po drugi strani lahko sedež nudi nezadostno oporo na vseh kritičnih mestih, je neprimerne oblike ali pa je naklon nastavljen nepravilno. Zaradi tega se ustvarja dodaten pritisk na posamezne dele medenice in mehkega tkiva, namesto da bi se ta prerazporedil prek sednih in sramnih kosti medenice.

Otrplost presredka je običajno posledica dolgotrajnega neprekinjenega sedenja na sedežu, ki je nepravilne oblike ali neprimernega naklona. Zaradi zmanjšane prekrvavitve tkiv so le-ta manj občutljiva.  

Ne glede na to, ali prvič kupujete prvo kolo, ali želite obstoječe kolo bolj prilagoditi sebi, smo vam v našem centru vedno na voljo z nasveti. Enostavne nastavitve kolesa, kot so položaj sedeža, krmila in podobno, lahko brez skrbi spreminjate sami. V kolikor pa je potrebno optimizirati različne nastavitve, dimenzije komponent, velikost in geometrijo okvirja kolesa glede na vaš stil vožnje, trajanje in intenzivnost, pa za nasvet vprašajte naše svetovalce v Kolesarskem centru Špan. V Fonda Sport Performance pa vas bodo z znanstvenim pristopom k bike fittingu usmerili k optimalnim prilagoditvam kolesa vašemu telesu. Tovrsten bike fitting priporočamo vsem, ki imate kjub spreminjanju nastavitev kolesa še vedno težave z bolečinami, in vsem, ki stremite k popolnemu ujemanju. 

Naj bo kolesarjenje vedno prijetno!


Fotografije: Fonda Sport Performance in Unsplash

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja