Ko postane kolo del vsakdana

Na kolo za zdravo telo bi rekel marsikdo, ki se kdaj pa kdaj usede na bicikel in se zapelje po svoji priljubljeni trasi.  Za večino ljudi  je kolo prevozno sredstvo od točke A do točke B in nič drugega. Tudi sam sem bil podobnega mnenja v otroških letih, ko sem kolo uporabljal za prevoz do šole in nazaj. Da bi gojil kakšno strast do kolesarjenja? Ravno nasprotno. Vedno sem se spraševal ob pogledu na kolesarje v čem je smisel vrtenja pedal tudi po več ur skupaj.  

Danes ljudje živimo preveč enolično. Vsi nekaj hitimo in si premalokrat vzamemo čas za sebe. Živimo po dnevnih ritualih služba, otroci, dom in ponovi vajo. Pogosto si ljudje radi rečemo: nimam časa. Ampak z dobro organizacijo in samodisciplino je možno vse. Življenje si moramo popestriti in kaj je boljšega, če v to vključimo šport.  V mojem primeru je oče z nakupom cestnega kolesa  še kako spremenil moje življenje. Z njegovim povabilom na kolesarski izlet sem iz garaže  pripeljal svojega zaprašenega gorca. Odpravila sva se proti enemu od težjih vzponov, ki je dolg slabih 12 kilometrov in se med vožnjo vzpnemo za dobrih  970m nadmorske višine, Krvavec. Med prvimi obrati sem imel v glavi samo kako bom zdržal vzpon, če mu še po ravnini ne sledim. Res pa, da mi trme in vztrajnosti nikoli ni primanjkovalo in sem tudi po naravi bolj športni tip. Med premagovanjem kilometrov sem opazoval očeta kako je užival in lahkotno obračal pedala, sam pa sem imel kar precej dela. In ja lagal bi, če bi rekel, kako sem takrat užival v vožnji. Ampak občutek zadovoljstva, ko sem premagal vzpon brez postanka, ni opisljiv. Hitreje sva se  vrnila v dolino, predno sem uspel strniti  vse občutke. Za človeka, ki se direktno iz fotelja spravi na staro kolo in pride na Krvavec je poseben uspeh. Še predno sva se vrnila domov, sem že imel idejo za naslednjo traso. Ni minilo veliko časa, ko sem se odločil, da starega gorca zamenjam z novim cestnim kolesom.

Življenje si moramo popestriti in kaj je boljšega, če v to vključimo šport.

 Ko te kolesarjenje prevzame

Mnogo ljudi sem že slišal, kako jih je kolesarjenje prevzelo in med njimi sem tudi jaz. Občutek, ko kri zavre po žilah med premagovanjem kilometrov in občutiš delovanje mišic je sanjski. V istem trenutku, ko na kolesu trpimo na drugi strani uživamo. Za ljudi, ki imajo radi naravo in šport kjer jih prostor ne omejuje je  kolesarjenje prava izbira za kvalitetno preživljanje prostega časa.  Z njim lahko odkrivamo nove poti, lahko odpeljemo svoj najljubši krog sami ali pa v družbi prijateljev.  Izbira je vaša, sam se odločam od dnevnega navdiha ali pa me že sami dogodki prisilijo v eno oziroma drugo možnost. Kolo ti nudi veliko več, kot samo občutki, trenutki preživeti na kolesu. Če ste ena izmed tistih oseb, ki vam kolesarjenje zleze pod kožo, boste, kar hitro začeli razmišljati o vsem, kar spada zraven tega hobija.

Ena od pozitivnih sprememb, ki jih kolo prinese za seboj je tudi zdrava prehrana. Že  brez poseganja v vaše prehranske navade, boste začeli izgubljali na teži ob rednem kolesarjenju. Moja pot se ni ustavila pri izgubi kilogramov, dobrem počutju, uživanju v naravi itd. Utrip kolesarstva sem poskusil izkusiti prek različnih rekreativnih kolesarskih prireditev. Tekmovanja  vam nudijo veliko mero adrenalina in da še bolje spoznate sami s sabo in vidite kje so vaše meje. Izzivi, ki so bili še nedolgo nazaj utopija postanejo realnost. Maraton Alpe s štartom v Kamniku je sigurno pravi izziv za vsakega kolesarja v Sloveniji. Tam preizkusite svojo mentalno in telesno pripravljenost. Takšni dogodki so tudi veliko več, kot samo kolesarjenje. Tu spoznaš veliko novih kolesarskih navdušencev in prijateljev, ki ti pomagajo, svetujejo pri nadaljnjem udejstvovanju. Za lažje premagovanje takšnih izzivov  sem v zimskem času v svoj trening vključil še hojo v hribe, tek na smučeh, trenažer in gorsko kolo, če to vreme dopušča. Za samo telesno pripravljenost je pomembno, da se izven kolesarske sezone, posvetimo tudi drugim mišičnim skupinam, ki jih na kolesu med sezono zapostavljamo.

Kolesarstvo kot del aktivnosti

Vsaka športna aktivnost je zdrava za telo in duha do določene mere. Nič drugače ni z kolesarjenjem. Nasprotno. Profesionalno predvsem cestno kolesarstvo temelji na tem, da tekmovalci iz dneva v dan preživijo po več ur na kolesu.  Hitro pa lahko tudi rekreativni kolesarji zavedno ali pa nezavedno začnejo pretiravati v tem, da namenijo preveč časa za vrtenje pedal in jim zmanjkuje, energije in časa za druge pomembne faktorje v življenju, kot so družina, prijatelji. Strast do kolesa me je pripeljala do spoznanja, da bi rad tudi  v službenem času deloval na področju kolesarstva in samih koles. Pred kratkim so mi na mojo srečo to omogočili v kolesarskem centru Špan, kjer bom lahko opravljal poklic, ki me veseli. Nikoli ni prepozno, da si vzamete čas in razmislite oziroma poiščeta pri sebi, kaj bi vas lahko pritegnilo, da si popestrite svoj vsakdanjik. Upam, da se v bližnji prihodnosti srečamo v kolesarskem centru Špan ob nakupu novega kolesa oziroma se po družimo na kakšni kolesarski prireditvi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja